Skip to main content

Reportage fra udstillingen Myriader

Af en spinkel jerntrappe bevæger du dig mod mørket. Selvom dine øjne efter opholdet i forrummet til værket har vænnet sig til mørket, er du nu på vej mod et altomsluttende mørke. Trin for trin går du nedad mod de brummende og faretruende lyde. Du ved ikke, hvad du går imod, og dine sanser står i kø for at forstå det, du lige nu oplever. Fugten møder dig, og samtidig afløses mørket af pludselige lysglimt. Hernede er sanserne i alarmberedskab, og du føler dig nærmest frem i blinde. Fornemmelsen af din egen krop forstærkes – mørket hæmmer og skærper samtidig sanserne mod det dystre rum. Efterhånden opdager du vandreservoirets store udstrækning, og du kan tage små skridt længere ind i det. Længere ind i oplevelsen.

Værket Myriader af Christian Skjødt Hasselstrøm (f. 1980) er et dynamisk værk, der én til én “oversætter” signaler fra rummet. Det tidligere vandreservoir gemmer ikke kun fortællinger om sin tidligere funktion som vandbeholder; det formidler også partikelsignaler fra rummet. Det viser sig, at de lysglimt og de mørketoner, der runger gennem rummet, er live gengivelser af de partikler, der konstant når frem til jorden.

Fra tre rør, der hænger ned fra loftet i det 1.662 kvadratmeter store underjordiske rum, kommer en tung lyd, der forstærkes både af en højtaler og af rummets mere end 40 sekunder lange efterklang. Dette opbygger et dystert lydbillede. Lyden ledsages af lysglimt, der kortvarigt oplyser den smukke, underjordiske søjlehal – en jordisk oversættelse af et kosmisk fænomen. Og på grund af konteksten – det store, totalt mørke rum og de skærpede sanser, der opfanger lysglimtene og lydene – får du en stærk kropslig oplevelse.

Fornemmelsen af at være i et beskyttelsesrum under et bombardement eller at have forvildet sig ind på et atomkraftværk efter lukketid. Men samtidig er du trådt ned i et æstetisk smukt og bevægende landskab, hvor visheden om lyset og virkeligheden udenfor, forstærker mørket. Vender du dig om kan du hele tiden ane konturerne at ståltrappens spinkle krop, der kan bringe dig tilbage til en lysere virkelighed udenfor reservoiret.

Lydlandskab skabt af partikler fra rummet
I samarbejde med forskere fra Niels Bohr Instituttet har Christian Skjødt Hasselstrøm udviklet en detektor, der kan opfange kosmisk stråling fra rummet og forstærke energien i lyd og lys. Det er de såkaldte myon-partikler, en slags højenergipartikler, som bl.a. har deres oprindelse i fjerne galakser. Selvom trillioner af kosmiske stråler dagligt rammer jorden, bliver langt de fleste blokeret af vores beskyttende atmosfære. De få, der kommer igennem, skaber byger af sekundære partikler, som fortsætter ned mod jorden – det, der populært kaldes kosmisk regn. Partiklerne er så små, at de hverken kan ses med det blotte øje eller gennem mikroskoper, og de bevæger sig med så høj hastighed og energi, at de kan penetrere både den menneskelige krop og det lag af jord og beton, der skjuler dette underjordiske vandreservoir.

Christian Skjødt Hasselstrøm (f. 1980) er uddannet fra Det Jyske Musikkonservatorium i 2009 og fra Banff Centre for the Arts i Alberta, Canada i 2007. Hans installationer og lydværker har været udstillet på kunstinsitutioner, spillesteder og festivaller over hele verden, herunder på A+A Gallery i Venedig, Műcsarnok i Budapest, Mois Multi i Quebec, Canada, Ars Electronica i Østrig, Bloom Festival i København, Regelbau 411 i Thyholm, Struer Tracks i Struer, Overgaden i København, Inter Arts Center i Malmø og Museet for Samtidskunst i Roskilde. Hans værker har vundet priser ved blandt andet Japan Media Arts Festival, Prix Ars Electronica, Enigma Semibreve og Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens fond. Skjødt Hasselstrøm har desuden udgivet syv plader og fungerer som underviser ved Det Jyske Musikkonservatorium.

Udstillingen er arrangeret af Kulbroen i Aarhus, som er en kulturinstitution dannet i 2014, der arbejder med kunst, kultur og byudvikling. Den kan opleves fra den 28. september til den 18. oktober 

Udstillingen er støttet af Kirsten og Gunnar Fonden.

Fotos: Niels Nygaard

Læs mere og bestil billetter her: https://billet.unitedtickets.dk/timeslot/observatoriebeholderen