Donationer 2023/2024
Observatoriebeholderen
En unik og tidsbegrænset kunstoplevelse finder sted i en underjordisk vandbeholder ved Ole Rømer-Observatoriet. Projektet viser os en særlig verden skjult under vores fødder. Sammen med udvalgte kunstnere byder Kulbroen på en oplevelse, der kan mærkes og føles. Stedets særlige kvaliteter sættes i centrum for oplevelsen, og der gives adgang til et sted, aarhusianere normalt ikke kan komme.
Udvalgte kunstnere og åbning i oktober annonceres senere.
Fonden støtter projektet, der udføres i samarbejde med Aarhus Vand og Kongelunden Aarhus.
Kongsvangmuren
Nyt vægmaleri til Kongsvangmuren
Tanken med det nye vægmaleri er at skabe et stimulerende og identitetsskabende miljø og en æstetisk helhed i sammenhæng med omgivelserne. Vægmaleriet har en markant placering, og hilser dagligt talrige aarhusianere og en mangfoldighed af gæster velkommen til Aarhus med sin placering i krydset Marselis Boulevard og Skanderborgvej.
Vægmaleriet udføres af Lisbeth Eugenie Christensen, og erstatter det oprindelige vægmaleri udført af Jørgen Jacobsen i 1981. Det eksisterende vægmaleri er meget medtaget og etableringen af det nye vægmaleri laves efter aftale med Jørgen Jakobsens enke og datter samt ejendommens ejere.
Læs mere om kunstneren her: www.eugenie.dk
The Party Has Landed
En skulptur af Eske Touborg, der udføres som en deform spejlkugle med tre meter i diameter i blankpoleret, rustfrit stål.
Skulpturen skal pege på skønheden i det uperfekte og dermed være med til at tilføre Marselisborgs grønne havneområde en alternativ forståelse af skønheden i det uperfekte til glæde for de ca. 1 mio. besøgende, der årligt bevæger sig rundt i området.
Træværk
Træværk er et tre meter højt hæklet/strikket træ, som skal symbolisere de smukke skove omkring Aarhus.
Kunstværket er udført i overskuds- og genbrugsmaterialer og skal skabe opmærksomhed omkring overforbrug og overproduktion. Træet er udstillet på Dokk1 efteråret 2024.
Læs mere om kunstneren her: www.traadvaerk.dk
Sidste skoledag
Sommeren 2024 støttede fonden Aarhus Kommunes alkoholfrie og musikfyldte initiativ på Grimhøj i Brabrand, hvor alle afgangselever inviteres til koncertoplevelser af høj kunstnerisk kvalitet.
Omkring 3.500 unge deltog i arrangementet.
Sidste skoledag i Aarhus kommune har fokus på at skabe en tryg ramme om en indholdsrig og festlig fejring for de unge – en god kulturel oplevelse, som understøtter sunde og inkluderende fællesskaber.
European Choir Games
Festivalen samler i sommeren 2025 mennesker fra hele byen gennem sang og fællesskab. Donationen går til det særlige projekt Syng med, Aarhus, der inviterer aarhusianerne til at deltage i en række fælles koroplevelser.
Når Europas største korfestival kommer til i Aarhus i sommeren 2025, vil både lokale og internationale sangere fylde byens gader, pladser og koncertsale med sang.
Aarhusianerne er også inviteret med til at deltage aktivt i de musikalske oplevelser. Projektet Syng med, Aarhus inkluderer fællessang og korsang for både sangglade amatører og erfarne sangere. Målet er at skabe et stærkt fællesskab gennem musikken, hvor byens korliv er i centrum, og hvor alle kan deltage.
Læs mere her
Donationer 2022/2023
Aros Guitar Duo i Aarhus
Aros Guitar Duo har gennemført to større samarbejdsprojekter med danske komponister. Der er færdigkomponeret 10 værker og tre er under udarbejdelse. Dette arbejde kulminerer med en release koncert i Rådhussalen i Aarhus. Samtidig udgør disse Aarhus værker den kunstneriske kerne i plejehjemskoncerter og skolekoncerter som duoen skal spille i løbet af 2023 og 2024.
Derudover arbejder Aros Guitar Duo med klassisk musik i en ny ramme: Tre ‘Vinsmagningskoncerter’ i samarbejde med Bichel Vine – Gunnar Steen Jakobsens vinfirma – og den anerkendte vinekspert Rene Langdahl.
Læs mere på www.arosguitarduo.com, hvor datoerne for Vinsmagningskoncerterne også annonceres.
Ti truede insektarter i Aarhus
Med inspiration i både den skrøbelighed og styrke som insektlivet rummer skaber Marie Markman ti steds-specifikke kunstneriske nedslag i Aarhus. Ti nedslag, der som en genfortælling sætter fokus på ti truede insektarter. Værket finder sin form i skønheden og underfundigheden i byens insektliv.
Værket udformes af levende planter og entomologiske-akvareltegningsplancher, som rummer en blanding af faktuelle oplysninger og fiktive fortællinger omkring de enkelte insekter. De ti stedsspecifikke nedslag måler hver omkring 10-20 m2. Som en del af værket publiceres en postkortsserie med ti postkort, med akvareltegninger af insekterne og deres ”fantastiske fortællinger”.
Læs mere her
Aarhus Cello Expo 2023
AARHUS CELLO EXPO er en cellofestival, der har til formål at bringe dedikerede og talentfulde celloundervisere og deres elever sammen i hjertet af Aarhus, Danmark. Vi viderefører den klassiske grundtradition med respekt for det elementære musikerhåndværk samtidig med, at vi tilfører kreativitet og leg. I AARHUS CELLO EXPO elsker vi, at møde mennesker med erfaring og knowhow fra andre lande og kulturer. Derfor prioriterer vi, at invitere internationale lærere og elever som en gave til vores nordiske kolleger og elever. Således opstår synergi, og nye muligheder viser sig. Der er en særlig kraft i at have et stort og stærkt pædagogisk netværk, og efter fire år med EXPO kan vi nu med stolthed sige, at det har vi!
Læs mere her
Firefly
Firefly er en brændefyret keramisk ovn, der skal etableres ved Huggeormen en fælles skulpturværkstedplads ved Institut for X, Godsbanen. Her fungerer Firefly både som en platform for fagligt netværk, udvikling og vidensdeling – og ”Kunstproduktion i det åbne”, hvor publikum kan følge med i processen af keramiske brændinger.
Huggeormen er en kunstnerdrevet skulpturværkstedsplads, hvor man netop kan arbejde med de processer der fylder, larmer, ryger, støver, etc. – og som ikke kan rummes i et almindeligt atelier. Brændefyring af keramik har altid foregået i fællesskaber, fordi processen kræver mange ressourcer og hænder, stor indsigt og viden – og at ovnen må fyres og overvåges i døgndrift. Det er en helt unik dramatisk og spændende proces, hvor der kan opnås ganske utrolige og overraskende farve og glasurvirkninger, som simpelthen ikke kan opnås i en moderne el-ovn.
Havnesporet
Sydhavnskvarteret nord for Kulbroen udvikles i disse år til et nyt lokalt knudepunkt for kunst og kultur i Aarhus. Her skal seks kunstprojekter realiseres. Det største og mest ambitiøse kunstprojekt er under det eksisterende havnespor, som forandres fra hengemt bagside til central færdselsåre og stimulerende grønt opholdsrum med visioner om at skabe rammer for nye fællesskaber på tværs af brugere og besøgende. Her realiseres et urbant landart-projekt, hvor kunstner og landskabsarkitekt samarbejder om et landskab af kunst og natur, der spiller sammen med den industrielle havnearkitektur i Sydhavnskvarteret.
Forventet realisering er sommeren 2025.
Lysfest Aarhus Festuge
Oplev den franske kunstner Joanie Lemerciers imponerende lyskunstværk ”Constellations” ved havnebassinet mellem Dokk1 og Mellemarmen. Et værk der på poetisk vis udforsker universets uendelighed med dets skiftende geometriske former.
Værket fungerer som en lysprojektion på vand. Projektionen på en vandskærm fremkalder en bølgende, holografisk effekt, der yderligere forstærkes af et elektronisk lydbillede produceret af musikeren Paul Jebanasam.
Værket er frit tilgængelige og anbefales at opleve efter mørkets frembrud.
Få et samlet overblik over værkerne til Lysfesten i forbindelse med Aarhus Festuge her
Donationer 2021/2022
Music City Aarhus 2022
Da Music City Aarhus 2022 blev en realitet som en del af Aarhus Kommunes kulturpolitik, var en af missionerne for et år i musikkens tegn at genstarte musiklivet efter flere år med coronanedlukning. Den mission fører Kirsten og Gunnar Fonden ud i livet ved at øremærke en række ekstraordinære legater på i alt 4.1 mio. kr. til musikprojekter under Music City Aarhus 2022.
Legatmodtagere er: Aarhus Vocal Festival – AAVF, Frontier Film, Det Jyske Musikkonservatorium, Aarhus Pride, Aarhus Festuge, Liene Jurgelane Music festival, Fonden Århus Kunstbygning, Kulturforeningen Aarhus Volume, Aarhus Symfoniorkester, WHO KILLED BAMBI, Immense Festival, Aarhus Kammermusikfestival, K!ART, Aarhus Solist Ensemble, Cafe Støj (asak aps), OUTPUT Aarhus, Foreningen Oppenheimer, SPOR festival, Grobund Bandakademi, Aarhus Jazz Tømmerflåde, Aarhus 1900 Atletik og Løb, Det Jyske Musikkonservatorium, Promus, Beats Across Borders, Information Vest og Teater Katapult.
Foto: Martin Dam Kristensen
KISSA
KISSA er Aarhus Jazz Orchestras måde at fejre Music City Aarhus 2022 på. Med udgangspunkt i temaet for musikåret ”Let’s Come Together” vil vi facilitere og invitere til nysgerrige møder mellem musikere, kunstnere og medborgere. En ombygget container transformeres til et mobilt ”pop-up” miljø, der skaber rammerne for koncerter, talks, podcastproduktion, livestreams, kaffebar og lokale folkemøder. På fem til otte forskellige steder i Aarhus-området vil vi med containeren og en udendørs scene etablere et indbydende byrum med et program, der er skabt i samarbejde med lokalmiljøet og med kulturtilbud fra april til oktober 2022.
Læs mere på kissaaarhus.com
Ensemble Hermes
Med seks koncerter i høje bygninger vil Ensemble Hermes bruge musik til at udforske Aarhus’ arkitektur og geografi. Idéen med projektet er at skabe kunstneriske oplevelse i anderledes sammenhænge og lade dette være inspiration til at høre musikken og se Aarhus på nye og fantasifulde måder. Eksempelvis vil der i Det gamle vandtårn dels blive spillet musik, der har med vand at gøre, dels musik som stammer fra samme tid som vandtårnet. Der arbejdes pt. på at få fastsat koncerter bl.a. i Det Gamle Vandtårn, på Moesgaard Museum, i Gellerup, på Kulbroen, i Bogtårnet samt på en lokation vi vil lade aarhusianerne vælge via en afstemning på de sociale medier.
Læs mere på www.ensemblehermes.dk
KLUB22
Med KLUB22 etableres en midlertidig natklub i Aarhus med 22 events i 2022, drevet af vækstlagets aktører. Som et kulturelt alternativ til et ellers ensidigt og ekskluderende natteliv i byen.
Natklubben skal være et sted, som åbner for konceptuelle helaftensoplevelser, der kombinerer live koncerter, performance og visuals. KLUB22 er en sammenslutning af nogle af vækstlagets absolut stærkeste kulturaktører, bestående af hhv. kulturforeninger, musikkollektiver og et multimedie produktionsselskab.
Gennem en øget repræsentation af forskellige musikgenre i nattelivet samt inkluderingen af eksperimenterende live visuals, er det vores mission at skabe et smukkere Aarhus gennem musik, dans og nærvær i nattelivet.
Hej Søster Fest
Ambitionen med Hej Søster Fest er at skabe en festival, hvis formål er at fejre, samle og belyse vigtigheden af kvinder og kønsminoriteter som forbilleder indenfor musik. Der skal være plads til både upcoming og etablerede navne i alle aldre og fra forskellige genrer.
Målet med Hej Søster Fest er at være med til at skabe mere inklusion og diversitet i den danske musikbranche. Hej Søster festen skal ses én stor fejring af alle de dygtige kvinder, der findes i musikbranchen, og som vi sammen kan hylde denne aften. Til festen spiller en håndfuld stærke, kvindelige artister fra hele landet, der vil starte et brag af en festaften sammen med en masse glade mennesker og seje samarbejdspartnere fra Aarhus.
Læs mere på www.hejsoester.com
Krydsfelt: LIVE
Krydsfelt er et initiativ, der tror på muligheden for at en – lige nu – vaklende branche kan samle sig om nye formater, anderledes publikumsmøder og tværæstetiske samarbejder. Krydsfelt er både et digitalt mødested og et ’live’ eksperimentarium.
Med Krydsfelt: LIVE giver vi tværæstetiske møder og krydsbestøvningerne liv, og første nedslag bliver under Music City Aarhus 2022. Her samler vi kunstnere og producenter på tværs af kunstarter og undersøger nye former og formater. I sensommeren inviterer vi publikum med ind i vores eksperimentarium til to unikke musikalske oplevelser på to af Aarhus’ etablerede scener.
Initiativet er opstået på baggrund af et flerårigt samarbejde mellem musiker og lydforsker Marie Højlund (aka Kh Marie) og kulturproducent Christine Byriel (By Byriel).
Læs mere om Krydsfelt
Musikalske Besøgsvenner
Musikalske Besøgsvenner er musikalske besøg/små intimkoncerter hos borgere, som pga. deres situation har ringe adgang til de offentlige kulturtilbud. Projektet tilskynder, at ensomme borgere eller borgere med fysiske eller mentale udfordringer, får et let tilgængeligt, overskueligt koncerttilbud.
Med støtte fra fonden realiseres i 2022 en række koncerter i Aarhus-området. Dermed får borgere i regionen en musikalsk oplevelse hjemme i kendte og trygge rammer. På første række til en intim musikalsk oplevelse med en dygtig dansk musiker!
Læs mere på www.rosa.org
38 koncerter i byrummet
Aarhus er musik. Selv en søndag ved daggry, hvor du i stilhed står alene på et af byens torve, spiller musikken indeni. Minderne, oplevelser du har haft på Lille Torv, på Klostertorv, i Rådhusparken. Med start fredag den 29. april 2022 opføres 38 pop-up koncerter på Aarhus’ dejligste pladser og torve. Koncerter der skal berige byens travlhed med inddragende og nærværende optrædener fra original dansk musik.
Projektet inkluderer 19 lokale virksomheder. De støtter projektet og får til gengæld besøg af musikere på kontoret.
Læs mere på www.uncover.dk
Artos Festival
En ny musikfestival i Aarhus med Artos Kvartetten, en strygekvartet med solospillere fra Aarhus symfoniorkester som basisensemble. Ideen med at lave en festival opstod, da vi i kvartetten en aften talte om alle de forskellige koncerter og pædagogiske event vi har lyst til at lave i Aarhus. Hvis vi nu præsenterede alle disse events i en samlet klump havde vi… En festival!
Alle events afholdes i løbet af maj 2022 fra den 10. maj til den 29. maj.
Læs mere på www.artosfestival.dk
Gigantisk gavlkunstværk
Kulturforeningen HØJ vil skabe et gigantisk, eventyrligt og inspirerende gavlkunstværk, der skal pryde Hjortshøjs kulturhus, Viruphuset og give børn og unge på Virupskolen, der er den nærmeste nabo, et enestående indblik i den kunstneriske proces, når kunstværket former sig for øjnene af dem – og et varigt værk, der vil forbinde kunsten med Viruphuset. Værket skabes af kunstnerne Malakkai og Rasmus Balstrøm i samarbejde med det Aarhusianske kunstbureau Kolossal. Med inspiration fra naturen, det trygge landsbyliv og drømmene om den store spændende og ukendte verden.
Malakkai og Rasmus Balstrøm vil skabe et formidabelt univers i megastørrelse til inspiration for skolens børn og unge, de mange vandrere som vil møde værket, når de træder ud af skoven – og for byens borgere og gæster.
Læs mere på www.højkultur.dk
Donationer 2019/2020
Dutch and Dutch
Donation til skulptur skabt af kunstner Søren Thilo Funder til Kunsthal Aarhus Skulpturpark. Med skulpturen ”Dutch and Dutch (What the hell are you? What the hell are you?)” opfører Funder en både spændende og tankeprovokerende skulptur til Kunsthal Aarhus’ skulpturpark. Her portrætteres to fiktive versioner af ikonet Arnold Schwarzenegger, der krammer sig selv. Med skulpturen sætter kunstneren vores forhold til kunst, populærkultur og historieforståelse på spidsen. Er Schwarzenegger for de fleste overhovedet et virkeligt menneske, eller er han mere en lang række af de filmkarakterer, han har spillet gennem årene? Hvordan opleves portrætskulpturen i vores tid? Hvordan bliver vi klogere på vores egen identitet, når vi konfronteres med den?
Skulpturen kan opleves gratis af alle, der besøger kunsthallens offentlige skulpturpark, og den er således med til at gøre Aarhus smukkere.
Læs mere om kunstneren her Læs mere om Kunsthal Aarhus her
Land art projekter
Billedhuggeren Jørn Rønnau støttes af fonden til at etablere forskellige, offentlige landart projekter i Aarhus. Både som ny skovkunst omkring hans eksisterende værksted i Marselisborg Skovene og i forbindelse med kunstprojektet Vinterens Hjerte i True Skov.
Læs mere om Jørn Rønnau her
Vægmaleri i Momentet
Donation til vægmaleri skabt af kunstner Hans Oldau Krull og Peter Birk.
Det kommende vægmaleri skal udsmykke bagvæggen i Lystrups nye Svømme- og Aktivitetscenter Momentet. Således bliver svømmehalsmiljøet sammenkoblet med en folkelig kunst, og samtidig bringes kunsten ud i lokalområdet, så den opleves af de mange brugere, der hver dag vil svømme forbi værket.
Læs mere om projektet her
Det turkise telt
Det turkise telt vil gøre Aarhus smukkere med eksperimenterende og omrejsende koncerter, der søger nye musikalske rum i aarhusianske bygninger, i naturen og i landskabet. I teltet kan man opleve en både nysgerrig og nytænkende, folkelig musik i farverige og omfavnende rammer, der giver både de deltagende publikummer og kunstnerne på scenen stærke og dybe oplevelser i koncertens rum. Oplevelser, der kun finder sted én gang, men som for fremtiden vil være med til at åbne byen op for nye idéer, nye historier og nye muligheder. Koncerterne udvikler måden vi oplever live-musik på i dag, ikke kun ved at placere musikken i nye omgivelser, men også ved at tænke koncerterne længere ind i tværkunstneriske strømninger. Deltagende til det turkise telts mobile koncerter i Aarhus vil opleve byen fra nye vinkler og gå derfra med minder, der gør byen smukkere i erindringen såvel som i fantasien.
Læs mere om det Turkise telt her
Cantina
Donation til Cantinas udstillingsprogram 2021.
Cantina er en nystartet udstillingsplatform, der administreres af medlemmer af atelierfællesskabet og foreningen Corporum. Udstillingsstedets lokaler er udlånt af Corporum og befinder sig på Godsbanen. I løbet af 2021 afholder Cantina et udstillingsprogram med fire udstillinger: en gruppeudstilling med kunstnerne Jean-Baptiste Janisset, Victor Daamouche, Victor Yudaev og Dejode & Lacombe, en performancefestival, der forløber over fem dage, en udstilling med kunstnerduoen Inside Job, bestående af Ula Lucińska & Michał Knychaus samt en online udstilling med kunstnerne Aske Thiberg og Line Finderup Jensen, der finder sted i en computeranimeret model af Cantina i e-sportsspillet ’Counter Strike: Global Offensive’.
Følg Cantina på deres Instagram her
Plovfure til Aarhus
Donation til værket ”Plovfure til Aarhus” af kunstnerduoen Gamborg/Magnussen.
En plovfure er en lang, smal fordybning og foldning af jorden på en mark, som skyldes at jorden er blevet pløjet systematisk og møjsommeligt. Den er resultat af en handling og et redskabs bevægelse og gentagelse. ”Plovfure til Aarhus” er et kunstværk, der bliver til i samfundet, på landet og i byen i og omkring Aarhus. Værket er både land art og skulptur. Det laves på en mark ved Moesgård Museum og transporteres til Aarhus Havn, hvor det placeres i byrummet og således kan opleves af alle interesserede. Ved Moesgård Museum pløjes et stykke jord og omkring plovfuren etableres et værksted, hvor værket bliver til. I værket er plovfuren det oversete, materielle levn, som vi ofte ikke lægger mærke til eller ser skønheden i. Når plovfuren optræder i en ny sammenhæng, gør værket opmærksom på landbruget – vores fælles kulturarv, stolthed og smertensbarn.
Læs mere om Gamborg/Magnussen her
Et sted er et netværk
Udsmykningen udføres i det nye Børne- og Sundhedshus i Brabrand, hvor den placeres både indendørs og udendørs. Den praksis, at binde inde og ude sammen, lokal historie med dagligdag – er en praksis man i forvejen udfolder i børnehaver, vuggestuer og sundhedsindsatser, hvor man går turer og forener motion, frisk luft, sundhed og bevidsthed med nærmiljøet. Netop dette er udgangspunktet for udsmykningen. Selve udsmykningen vil dels bestå at materialer fra omkringliggende institutioner, dels byggematerialer fra området. Værket udformes som et relief indenfor, og fortsætter på udendørs mur i form af kort over ruterne i området. Værket består derudover af et trappelandskab, der delvist er lavet af materialer fundet i området. Den lokale kunstplatform Sigrids Stue indgår som samarbejdspartner i projektet.
Projektet er udover donationen fra Kirsten og Gunnar Fonden, delvist finansieret af Aarhus Kommune samt med et tilskud fra Statens Kunstfond.
Læs mere om Camille Nørgaard her
Skulpturel lydinstallation
Donation til skulpturel lydinstallation af Teater Fluks.
Installationen gennemføres i forbindelse med verdens hårdeste kapsejlads, The Ocean Race, i foråret 2023 lægger til ved havnefronten i Aarhus.
Læs mere om Teater Fluks her